תבחין לזיהוי אי סבילות ללקטוז (תבחין מימן בנשיפה)
בבדיקה זו נושפים למכשיר שמודד את ריכוז גז המימן שנפלט בעת הנשיפה כדי לבחון אי סבילות ללקטוז
שם באנגלית: Hydrogen Breath Test
מטרתו של תבחין מימן בנשיפה היא למדוד את מידת הספיגה של פחמימות/ סוכרים במעי הדק. כאשר פחמימה או סוכר אינם נספגים במעי הם עוברים פירוק על ידי חיידקים. אחד מתוצרי הפירוק הוא הגז מימן, שחלקו נספג בזרם הדם. הוא משתחרר בריאות ומופיע באוויר שננשף החוצה. באמצעות נשיפה לתוך מכשיר ייעודי ניתן לדגום את ריכוז המימן שננשף ביחידות של ppm. האבחון נעשה באמצעות חישוב ההבדלים בין תוצאות ריכוז המימן שננשף בזמנים שונים לאורך הבדיקה. כמות גדולה של מימן בנשימה עשויה להעיד על אי סבילות ללקטוז. זאת מכיוון שהלקטוז לא התפרק לסוכרים הפשוטים, הגיע בשלמותו למערכת העיכול והותסס שם על ידי החיידקים.
בבדיקת SIBO (צמיחת יתר של חיידקים) ניתן למדוד מימן וגם מתאן.
באילו מקרים מבצעים תבחין מימן בנשיפה?
כאשר חושדים כי יש חוסר בלקטאז – אנזים שמטרתו לפרק לקטוז (סוכר החלב) וכך לאפשר את ספיגתו. חלק גדול מהאוכלוסייה סובל מחוסר באנזים, מה שעלול לגרום לאי סבילות ללקטוז ולתופעות כגון שלשולים וכאבי בטן.
התבחין נעשה גם בעת חשד להפרעת ספיגה במעי הדק (כגון תת-ספיגה של פחמימות וסוכרים) ולפגיעה בתפקודו ויכול להעיד על ריבוי חיידקים במעי הדק שגורם לכך. ריבוי חיידקים יכול להופיע עקב מצבים כגון הפרעה בתנועתיות המעי, מחלת/ דלקת הסעיפים (דיוורטיקולוזיס/ דיוורטיקוליטיס) ולאחר ניתוחים במעי.
כיצד מבצעים את הבדיקה?
נושפים לתוך פיה חד-פעמית שמחוברת למכשיר שמודד את ריכוז המימן באוויר הננשף. בהמשך מקבלים תמיסת סוכר לשתייה. חצי שעה לאחר שתייתה נעשית מדידה נוספת של ריכוז המימן באוויר הננשף ולאחר מכן נעשות כמה מדידות נוספות. במהלך הבדיקה אסור לאכול, לשתות ולעשן.
כמה זמן הבדיקה נמשכת?
כשלוש שעות במצטבר.
איך מתכוננים אליה?
24 שעות לפני הבדיקה אוכלים ושותים רק מזונות ומשקאות מותרים המפורטים בדף ההנחיות המצורף לזימון לבדיקה.
הנחיות לאחר הבדיקה
מיד לאחר הבדיקה ניתן לאכול ולשתות כרגיל ולבצע את הפעילות היומיומית הרגילה. פענוח הבדיקה נעשה על ידי מעבדת מכון גסטרו ותשובה נשלחת בתוך כמה ימים לכתובת שנמסרה.